NAMIK KEMAL ZEYBEK OYNARKEN SIYIRDI (!)

Namık Kemal Zeybek’in aşırı milliyetçi bakışı en sonunda kendisini rezil etti. Maalesef dini konulara hakim olmayan bu şahıs muazzam saçmaladı. Neden mi?
Arapça salât kelimesi farsça namaz, ingilizce pray olarak tercüme edilir. Yalnız namaz İslâm’a münhasır bir ritüel olduğu için farklı dil ve onların özdeşleştiği dinlerde bunun karşılığı birebir olmaz. Bu nedenle genel ifade olarak salât kelimesi dua olarak tercüme edilir. Pekiyi İslâm dininde salât ibadeti nasıl yapılır?
İslâm dini Kûr’an ve sünnet olmak üzere iki ana kaynağa sahiptir. Hadis kitaplarını reddettiğiniz veya istifade etmediğiniz taktirde ayetleri yorumlayarak rezil olabilirsiniz. Zira hadisler olmadan namazın nasıl kılınacağını, orucun nasıl tutulacağını, haccın nasıl ifa edileceğini, nikâhın nasıl kıyılacağını, zekatın hangi miktarlarda verileceğini, hangi hayvanlardan kurban kesilebileceğini vs bilemezsiniz!
1-Kûr’an-ı Kerim’de “akimûs salâh = namazı ikâme edin yani kendine has ritüelleriyle kılın” buyuruluyor.
2-Dini ibadetler peygamberlerin bizzat temsiliyle öğrenilir. Namazın nasıl kılınacağını Hz.Cebrail’den (as) öğrenen Hz.Muhammed (sav) bizzat müslümanlara uygulamalı göstermiştir.
3-Kûr’an-ı Kerim’de; “gündüzün iki yarısında ve ortasında ve gecenin vakitlerinde namaz kılın” buyurulmaktadır.
4-Hz.Muhammed (sav) vahy ile öğrendiği namaz vakitlerini ve rekat sayılarını uygulamalı göstermiştir. Hatta vakitlerin başlangıç ve bitiş sürelerini dahi bizzat uygulamalı göstermiştir.
5-İslâm’da namazın dışında oruç ve hacc gibi muhtelif ibadet ritüelleri bulunduğu gibi ilahi dinlerde de mevcuttur. Bunun yanında gayri ilahi dedigimiz mecusilik (zerdüşt) dininde de kendine has ibadet ritüelleri bulunmaktadır. Kuvvetle muhtemeldir ki; budizm / hinduizm / brahmanizm / şamanizm / mecusilik dinlerindeki ritüeller bazı sahih dinlerden devşirilmiş gözükmektedir.
Mecusiler (zerdüşt) güneşin doğuşu, batışı, tam tepede oluş zamanında ibadet ederler. Bunların ibadetleri secde şeklinde olduğu için müslümanların salâtına (namaz) benzemektedir. Bu nedenle İslâm dini onlarla en ufak ilişki kurulmaması için bu 3 vakitte namaz kılmayı kerih (kerahat) görmektedir. Vakıa Yahudilerle aşura orucu benzeşmemesi için 2/3 güne çıkartmak suretiyle ilahi dinlerdende kendisini ayırmaktadır.
Namık Kemal Zeybek bu meselelere pek vakıf olmadığı için maalesef saçmalamış! Hadi Acemler ve Türkler namazı icad etti! Pekiyi Araplar neden namaz kılıyor? İnsan kendisini bu kadar komik durumlara düşürmemelidir. Acaba kendisi Türkiye’de hadisleri reddeden ve sadece ayetleri kabul eden güruha mı intisap ediyor? Maalesef akademisyenlerin başını çektiği bu grup salât için dua, oruç için sakınma, hacc için kastetme tabirlerini kullanarak, sünnetle alâkasız bir mecrada yol almaktadırlar. Halbuki Kûr’an-ı Kerim bizlere şu tavsiyede bulunmaktadır. “O’nda (sav) sizin için güzel bir misal vardır!” (Ahzab 21) — “O’na (sav) tabi olan, Allah’a tabi olmuş olur!” (Nisa 80) — Madem Kûr’an-ı Kerim’i rehber ediniyorsunuz! O zaman bu ayetlere neden uymuyorsunuz?

13413746_928626110597518_5102232438977194858_n

Yorum bırakın